torsdag den 30. juni 2011

Twitter: Guds gave til fodbolden, eller?

Twitter er for dem der ikke ved det, et socialt medie på linje med MySpace, og det mere populære (i hvertfald i Danmark) Facebook. Folk leverer såkaldte "Tweets", som er små beskeder på små 250 tegn, til alle deres "followers".

Twitter er dog meget udbredt blandt kendte mennesker, og deriblandt også folk i fodboldmiljøet. Det har medvirket til at undertegnede selv bruger alt for meget tid på Twitter, for det kan tit, og ofte være en kilde til rigtig god underholdning.

Jeg vil gå i dybden med det, og vinkle det fra forskellige sider af. fordi jeg synes det er en meget interessant debat. Skader det spillerne/klubberne, eller det er udelukkende positivt?



Twitter kan som sagt være en kilde til mange timers underholdning. United fans haft utrolig stor glæde af Wayne Rooney der barberede tallet 19 på brystkassen, tog et billede af det, og delte det via Twitter.

Liverpool fans har bl.a. haft glæde af fornyligt at kunne have en form for live Q/A session, med ejeren John Henry, som var utrolig interessant.

Fans syn.

Fra en fans synspunkt er det ganske underholdende at bruge Twitter, og følge alle dem fra fodboldens verden.

Fodboldspillere er ikke generte personer. De kan finde på at dele alt med deres followers, lige fra vilde casino ture med efterfølgende store gevinster på rouletten, til hvilken film de er ved at sætte på.

Det er heller ikke kun fodboldspillere der kan finde på vanvittige ting. Det bedste jeg endnu har læst om var da Dwight Howard(NBA stjerne), inviterede fans i området til vandkamp, og grill. Hvem vil ikke gerne deltage i sådan et fedt, spontant arrangement med sit idol? Jeg synes i hvert fald det var et fedt initiativ
for sine fans, og hvis Robbie Fowler inviterede mig til et grill arrangement, så ville jeg booke et fly få sekunder efter jeg havde fået invitationen.

Derudover kan man vælge at følge en masse journalister. og bloggere, der tit har insideviden hos forskellige klubber. Det kan fra en fans synspunkt være kilde til mange spekulationer, og ivrige debatter.

Et twitterrygte der blev startet, var f.eks Stewart Downing til Liverpool. Der var så et billede der angiveligt skulle være falsk, med Andy Carroll, og Stewart Downing der holder et Liverpool tørklæde.

Rygtet vil dog ikke rigtig dø, selvom Aston Villa, har været ude og melde ud officielt at det er falsk, da de var på Ibiza(steder hvor billedet blev taget), samtidig, og Andy Caroll har på billeder der senere er blevet offentliggjort samme t-shirt på, taget samme aften.

Udover man også kan følge med i alle mediernes nyheder, og blive tweetet direkte når der kommer nyheder, kan man også følge alle de mindre fansites, som man måske ikke har hørt om, men tilfældigt falder over fordi man lige skal tjekke hvem ens idol følger. Jeg har bl.a. fundet et par rigtig gode nyhedskilder fra Liverpool,
som er god til at holde en opdateret.

Dog er det bedste ved Twitter set fra manges synspunkt at følge selve fodboldspillerne. De fleste tweeter fra deres account rimelig ofte, og i de fleste tilfælde er det nemt at kende forskel mellem falske , og ægte profiler, så man ikke er i tvivl om at tweets faktisk kommer fra spilleren selv.

Det her skal selvfølgelig ikke være en stor reklameblok for twitter, men da mange danskere ikke bruger det, synes jeg, at jeg er nød til at forklare fordelene, så i kan se hvorfor det er så stort et samtale emne, som det er.

For der er selvfølgelig en bagside af medaljen, og den kommer vi til om lidt.


Spillernes syn
Billedet af Downing, og Carroll, Falsk, eller ægte?

De fleste spillere morer sig med Twitter. De uploader billeder, holder deres fans opdateret med ligegyldige ting, og mange tager sig også tid til at svare på spørgsmål fra deres followers. Det er selvfølgelig et kæmpe plus i bogen, og må være et kæmpe selvtillidsboost at have en masse fans der roser en, og kommentere ens tweets.

Der er dog også flere spillere der er meget åbenmundede, og kan også huske enkelte episoder med spillere der er blevet svinet så groft til at de lukkede deres Twitter account igen. Alt andet end lige kan man ikke undgå, at tænke om en masse svinske, og personlige udtalelser kan påvirke dem.

Colleen Rooney fik f.eks et flip, og svinede en follower til, der sagde nogle grimme ord om deres søn. Nu er det selvfølgelig kun Rooneys kone, men han må jo også få en masse lignende kommentarer fra fans, og det er vel ikke alle der bare lige sådan kan tage sådan nogle kommentare, og ignorere dem.

Dog er det også en fordel for spillerne, at de hurtigt via Twitter, kan bruge det som redskab til at afvise rygter, eller komme med andre officielle udtalelser på.

Alt i alt, hvis man kan holde sig på måtten, og ikke komme med alt for provokerende udtalelser, så man gør sig mere upopulær end man er i forvejen fra fans af rivalerne, så burde man som spiller være sluppet fra de største idioter, der kan tænde en af.

Klubbernes syn

Nu er twitter rimelig nyt, og det har slet ikke toppet endnu. Derfor er der ikke rigtig mange fodboldspillere der endnu bruger det.

Dog er det ingen hemmelighed, at journalisterne slikker sig om munden, og flere historier kommer direkte fra Twitter universet af. Journalister fanger alt hvad der bliver sagt, og posted, og du kan være sikker på athvis du tweeter bare noget der kan misforstås på den mindste måde, så er du forsidestof.

Ryan Giggs er nok pænt træt af Twitter
Lad os tage et par eksempler fra sportens verden. Den tidligere Kansas City Chiefs spiller Larry Johnson, blev bl.a. suspenderet fra en kamp pga en tweet omkring homoseksuelle.

Rashard Mendenhall, der også er NFL spiller, blev også upopulær i blandt mange af hans fans for at udtrykke sig negativt om folk der fejrede Bin Ladens død, og det blev så stor en historie at ejeren af hans hold Pittsburgh Steelers, måtte komme med en officiel melding om at man tog afstand fra spillerens tweet.


Dog har Twitter været med til at ødelægge et omdømme for en fodboldspiller. Ryan Giggs utroskab blev nemlig afsløret på Twitter. Inden han blev afsløret var han blot en "unavngiven fodboldspiller" i pressen, men via Twitter var der folk fra medieverden der lækkede identiteten til os fodboldgale mennesker.

Klubberne skal jo også dagligt forholde sig til rygter, og som jeg skrev tidligere er der faktisk mange rygter der bliver startet af kendte journalister, og bloggere der spreder sig som en steppebrand, hvilket kan være skadende på flere måder.


Lad os vende tilbage til debatten omkring Downing. Det rygte toppede de dage da billedet var oppe, og Villa fans frygter at billedet kan være med til at påvirke ham til at skifte. Paranoidt? Måske, men man må jo gå ud fra at han også høre rygterne, og hvis klubben så virkelig er interesseret er det måske nemmere at
skifte, hvis man læser at man er vellidt i klubben, og blandt fans end hvis man ikke er. Det kan i hvert fald umuligt være godt for spillerens omdømme at han igennem klubben, og ikke selv maner rygtet til jorden. Hele situationen har skadet hans omdømme i Aston Villa, og selvom han er årets spiller, skal der stadig noget for at vinde de fans der stadig ikke tror på at billedet er falsk over.


Altså er det en ny kilde til ulidelige rygter, og utallige marketingsproblemer, for Twitter kan nemt gøre en upopulær hvis man udtalelser sig uheldig. Dog er der også mange ting der er godt for klubben ved brugen af Twitter.

Mange føler sig bedre knyttet til klubberne, og spillerne da de deler personlige ting med en. Det lyder måske dumt, men mange føler sig vel på en måde "speciel" når man ser private feriebilleder, og kan kommentere på det. Mange føler også glæde ved at få kendte til at tweete deres beskeder, og det kan ligeledes have en positiv virkning på folks syn af en.

Jeg f.eks er meget imponeret over Liverpools ejer, efter den Q/A session med hans followers. Selvfølgelig kan han ikke sige noget konkret, men bare det at han viser fanen, og interessere sig for klubben er i mine øjne stort. Tænk på at de sidste ejere Liverpool havde dårligt nok gad komme til England for at holde møde
med holdets manager.

Der er mange gode marketingsmuligheder i Twitter, og det er jeg sikker på at fodboldklubberne vil udnytte. Men opvejer det risikoen ved at ens spillere bruger det? Jeg ved det ærlig talt ikke, men jeg er sikker på vi langt fra har set den sidste, og største "Twitter skandale" fra fodboldens verden.


Hvad synes du om spillernes brug af Twitter? Bruger du det selv? Ram kommentarene nedenunder, og skriv din holdning til emnet.


Husk også at følge bloggen på Facebook, for at blive opdateret hver gang der kommer et nyt indlæg. det kan du gøre HER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar