tirsdag den 28. juni 2011

Portræt: Bill Shankly

"Bill Shankly?" Sådan er der nok mange der reagere, for hvem pokker er Bill Shankly?

Unge neutrale fans kender ham sikkert som manden der sagde følgende vise ord:
'Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.'

Liverpool fans derimod kender ham som en af de største legender i Liverpools historie.

i 1959 overtog han er utrolig dårligt Liverpool hold, der lå og rodede rundt i 2. Division, men på de næste 15 år, skulle gennemgå en rejse, der ender med at de bliver et af de mest dominerende hold i 70'erne, og 80'erne.
Bill Shankly


Personen Bill Shankly

Han er ikke kun en legende for sine resultater i Liverpool. Hans personlighed, og karisma var motiverende for alle. Han elskede Liverpool, og han elskede fodbold mere end noget andet, og det viste han både internt, og offentligt. Det var det der gjorde ham unik, og elsket blandt fans. Det var netop at deres manager brændte ligeså meget for deres klub, som dem selv. I Shankly æraen var det vigtigste holdet. Det handlede ikke om individer, men om LIVERPOOL. Han forventede at hvis enkelte spillere havde en dårlig kamp, så var der nogen andre der gik ind og tog over for ham, så holdet ikke led under det. Det gav en utrolig ånd på holdet, og i løbet af de 15 år Shankly var manager i klubben, brugte han kun 64 spillere.

Tommy Smith (tidligere spiller, om Bill Shankly)

"He was infectious, got you buzzing, kept you interested in the club. Nothing else but football though. You could mention something and he’d equate it to football. You’d say something about the weather, 'Aye son, good day for skidding the ball across the grass'."


Starten, The Boot Room, og det første mesterskab.

Bill Shankly skriver under med Liverpool
Da Bill Shankly overtog Liverpool i 1959, var det ikke ligefrem fordi man skulle tro der skulle til at ske noget stort. Bill Shankly største job inden da var 3 sæsoner i Huddersfield, der ligesom Liverpool lå i 2. Division, og Liverpools facilliteter var også utroligt ringe. Det eneste store i Liverpool var støtten, og passionen hos fans, alt andet var ikke en 1. Division klub værdigt.

Dengang var Liverpool langt fra noget man forbandt med en storklub. 1 Liga trofæ siden starten af 1920'erne, var det eneste nævneværdige de havde vundet de seneste 40 år, og de seneste 8 år havde de tilbragt i 2. Divisionen.

Da Bill Shankly overtog Liverpool, indså han hurtigt at der skulle ske nogle drastiske ændringer. Truppen var alt for stor, og standarden var alt for lav. Med hans egne ord, skrev han navnene ned på 24 spillere, der skulle finde sig et andet sted at spille. Han indførte sin egen filosofi "pass and move", som endte med at være Liverpools varemærke op igennem de næste årtier.

Derudover indførte han også The Boot Room. The Boot Room, er et lokale på Anfield hvor trænerne sidder i en afslappet atmosfære, om snakker om ting som f.eks holdet, og taktikker. Bill Shankly havde et meget competent hold bag sig af trænere. Deriblandt Bob Paisley, og Joe Fagan. Begge to skulle senere vise sig at vinde store trofæer som managers for Liverpool.

Det tog ham to år at føre Liverpool til den vigtige oprykning, som blev vundet på sikker vis med 8 point ned til nr 2. Anført af spillere som Roger Hunt der lavede 41 mål i 42 kampe i den sæson, og nye signings som Ron Yeats, og Ian St. John, var Liverpool endelig klar til at vende tilbage til 1. Division. Dengang var Everton det store hold i Liverpool, og var en magtfaktor. Det nagede ham at Liverpools rivaler havde mere succes end sine egne tropper, og hans fokus var derfor rettet mod at vinde ligaen.

Året efter oprykningen sluttede Liverpool som nr. 8 i rækken, og med samme hold som rykkede op året forinden. Bill Shankly var stærkt tilfreds med sin trup, som han så som en sammentømret enhed, og der var sjældent store udskiftninger på holdet.

Det fantastiske, og nærmeste mirakuløse skete i sæsonen 63-64. Liverpool vandt deres første mesterskab i 17 år, og det blot andet mesterskab i 40 år. Det skete med en stort set identisk trup, som den der rykkede op 2 sæsoner tidligere, og flere ukendte andendivisions spillere, var blevet til store stjerner i engelsk fodbold. Bl.a. Ron Yeats, Ian St. John, og Roger Hunt. I den sæson viste det også hvor meget Liverpool arbejdede som en enhed. Der blev sammenlagt kun brugt 14 spillere over hele sæsonen. Det må siges at være stabilitet på højt niveau.

Året efter blev FA Cuppen vundet for første gang i klubbens historie, og så gjorde det mindre at man "kun" nåede semi finalen i datidens CL, og blev nr. 7 i 1. Division. For at illustrere hvor meget Liverpools fans betød for Shankly har jeg tilladt mig at "klippe" det her citat ud til jer.

"It was a wet day, raining and splashing, and my shoes and pants were covered in white from the chalk off the pitch as I walked up to the end of the ground where our supporters were massed. We had beaten Leeds United and our players had the arena, but I took off my coat and went to the supporters because they had got the Cup for the first time. Grown men were crying and it was the greatest feeling any human being could have to see what we had done. There have been many proud moments. Wonderful, fantastic moments. But that was the greatest day."


Året efter blev endnu en lang triumf for Liverpool. Liverpool vandt ligaen, og endte i Finalen i den dengang meget prestigefyldte Cup winners cup, hvor man dog måtte lide et nederlag til Borussia Dortmund.

På 5 år lykkedes det Liverpool at gå fra 2. Division til at vinde ligaen 2 gange, FA Cuppen 1 gang, og nå i en Europæisk finale.

De succesrige 70'ere.

Shankly, og en ung Keegan

Der skulle gå 4 sæsoner før Liverpool igen stod i en finale. i sæsonen 70-71 stod Liverpool overfor Watford i FA Cup Finalen, men ned et smerteligt nederlag, og så var slut for flere spillere. Ud røg spillere som Yeats, St. John, og Hunt, og ind kom kommende Liverpool legender som Ray Clemence, Steve Heighway, Kevin Keegan, John Toshack. Fælles for dem alle var at det var unge spillere, som ikke var store navne, men det blev de, og der er i dag ikke mange der ikke kender disse spillere, hvis man selvfølgelig går op i engelsk fodbold.

Det nye kuld af spillere viste med det samme at de havde hvad der skulle til. De sluttede i deres første sæson sammen kun 1 point bagved ligavinderne fra Derby, hvilket var en kæmpe skuffelse.

Efter flere lige ved, og næsten oplevelser kom forløsningen endelig igen. Sæsonen er 72-73, og Liverpool skulle vise sig at være suveræne. Hans 3. og sidste mesterskab for Liverpool kom i hus. Det var samtidig Liverpools 8. mesterskab, og det udlignede dengang Arsenals rekord på 8 mesterskaber. Ikke nok med det, så vandt Liverpool også UEFA Cuppen sammenlagt 3-2, over dengang utrolig stærke Borussia Münchengladbach, der havde spillere som Jupp Heynckes, Allan Simonensen, og Berti Vogts på holdet.


Bill Shankly endte med at tage en sæson mere, og sluttede af med manér. Godt nok vandt han ikke ligaen, men han vandt FA Cuppen for 2. gang i hans, og klubbens historie. Det skulle vise sig at være hans sidste kamp i spidsen, da han i Juli måned 1974 valgte at trække sig tilbage fra fodbold.

Bill Shankly havde lagt grundstenene for en periode som skulle vise sig at være den mest succesrige i Liverpools historie. Bob Paisley overtog holdet fra Bil Shankly, og i de næsten 9 år han var manager, vandt Liverpool ligaen 6 gange, UEFA cuppen en gang, og er den eneste manager overhovedet der har vundet datidens CL 3 gange.

Alt dette ville nok aldrig være sket hvis ikke Bill Shankly den december dag i 1959 havde sagt ja til jobbet i Liverpool, og bl.a. takket være ham er Liverpool nu en af de største og mest respekterede klubber i verden.

D. 29 september 1981 Døde Bill Shankly pludseligt af et hjertestop. Et år senere blev en af portene ind til Anfield døbt "Shankly Gates" til ære for Bill Shankly.

Bill Shankly er stadig en legende i Liverpool, og bliver hyldet, som var han stadig i live. Datidens helte bliver mindet når sangen Fields of Anfield Road bliver sunget højt, og flot af de fantatiske tilskuere på The Kop uge efter uge.

'I was only in the game for the love of football - and I wanted to bring back happiness to the people of Liverpool.' Citat: Bill Shankly

 Jeg håber jeg gjorde jer lidt klogere, og jeg håber i har fået en bedre indsigt i hvorfor Liverpool er blevet til den storklub de er, og hvorfor Bill Shankly er så stor en legende i Liverpool som han er.

Der er massere af interessante af interviews, og mange flere informationer end jeg har skrevet her om ham på hjemmesiden www.Shankly.com


Relaterede links

Bill Shankly citater - http://www.liverpoolfc.tv/news/latest-news/bill-shankly-in-quotes

Ingen kommentarer:

Send en kommentar