fredag den 17. juni 2011

Portræt: Så ung, og alligevel prøvet det meste

Det er specielt hvis man som spiller sætter rekorder, og vinder trofæer uanset hvor gammel man er. Det er også imponerende, hvis man på få år har skabt sig et stort internationalt navn, og nærmest kan vælge og vrage mellem Europas topklubber der alle står i kø for at få ens underskrift.

Stadig ikke gættet hvem jeg snakker om? Du får et hint til så. Han er manager for Porto, og når man som mig går med store trænerdrømme, så bliver man inspireret til at researche lidt om ham, for at finde ud af hvem han egentlig er. Det har jeg gjort(godt nok længe siden men der havde jeg ikke en blog), og vil skrive lidt om hvem det er jeg er så imponeret over at han fortjener den første portræt blog her på siden.

André Villas-Boas



Facts:

Fulde navn: Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas
Fødselsdato: 17. Oktober 1977 (1977-10-17) (33 år)
Nuværende klub: FC Porto
Største bedrift: Vandt The Treble med FC Porto i 2010-2011 sæsonen

Hvad er det der gør denne mand så hamrende interessant at han skal have den første portræt blog? Jo for det første så har han opnået noget som de færreste trænere klarer i løbet af en hel karriere, og hans er kun lige begyndt. Derudover har han været i faget lige siden han var 16 år gammel, og sat et hav af rekorder i blot sin 2. sæson som cheftræner.

På min facebook side kan du finde et link til en af hans fantastiske scouting reports fra hans tid i Chelsea. Virkelig interessant læsning hvis man går op i sådan noget. Linket findes her

Lad os springe tilbage i tiden for at se hvor det hele begyndte.

Scout i yndlingsklubben

André Villas-Boas voksede op som stor fodbold, og FC Porto fan, og han boede tilfældigvis i samme nabolag som Sir Bobby Robson, der var træner for dem i den periode. Han fik hurtigt øje på den unge knægt som 16 årig, og så et stort talent, med en hulens masse viden om fodbold, og han fik et job i FC Portos Scouting afdeling. En af hans fornemmeste opgaver var at formidle analyser af Portos modstandere, og især hans taktiske viden, og evne til detaljerede analyser som Portos spillere nemt kunne forstå skulle have gjort stort indtryk på hans kollegaer.

Som 21 årig rykkede han videre, og blev ansat hos de Britiske Jomfruøer i en stilling som bl.a. gav ham nogle kampe som landstræner for den Caribiske Ø-gruppe.

Der var han dog ikke længe. Det var ikke fordi han blev fyret, men nu var han moden til et trænerjob i hjerteklubben.

Trænerkarrieren, og tiden under Mourinho

Det var dog ikke som cheftræner i første omgang. Året er 2001, og Villas-Boas er nu U19 træner for FC Porto. Det ændrer sig da Jose Mourinho bliver ansat som cheftræner i 2002, og med det samme rykker Villas-Boas op, og gjorde ham til en del af førsteholdet. Mourinho vidste udmærket godt hvem Villas-Boas var, og sjovt nok har Sir Bobby Robson haft en stor indflydelse hos dem begge.

Villas-Boas var som sagt en del af Mourinhos vigtige hold, der vandt titler både i Chelsea, og Inter. Hans primære opgave var at lave analyser af modstanderne, samt individuelle DVD analyser til spillerne, som udstillede deres modstanderes styrker, og svagheder.

efter 7 år som en del af Mourinhos hold, synes Villas-Boas at det var på tide at prøve sig af i en ny rolle, og da han i oktober 2009 blev tilbudt cheftræner jobbet i Academica fra den Portugisiske SuperLiga, takkede han ja.

Academica lå dengang på sidstepladsen i ligaen, uden sejre. På mirakuløs vis fik han vendt skuden, og klarede skærene, med 10 point ned til stregen. Ikke nok med det, han førte også den lille klub frem til den Portugisiske pokalturnerings semifinale, hvor man dog måtte se sig slået af FC Porto.

Det stoppede dog ikke Portos ledelse fra at være dybt imponerede over hvad de havde set i løbet af sæsonen, og selv med 3 mesterskaber på 4 år, kunne daværende cheftræner Jesualso Ferreira ikke beholde sit job. Straks efter fyringen blev Andre Villas-Boas ansat, og grundstenen til en sæson de sent vil glemme i Porto var blevet lagt.

The Treble, og ligheden med Mourinho
Efter EL sejren med Porto

Alle fodboldelskere ved at Porto satte tonsvis af rekorder i den forgange sæson bl.a.
  • Aldrig har et hold vundet den Portugisiske liga med så stor margin til nr. 2. (21)
  • Flest sejre i træk i den Portugisiske liga (16)
  • Yngste træner til at vinde en Europæisk turnering
  • klubrekord for flest kampe i træk som ubesejret (36)
 Men hvad der også gør ham specielt er hans evne til at få det bedste ud af sine spillere. En udtalelse der især springer mig i øjnene er følgende:

"Every player in the squad is an important player. They all have a place," said Villas-Boas last week. "I have praised both Andre Castro and Ukra (Andre Monteiro) publicly and privately. I don't want to lose them. James has incredible potential and I intend to make him realise it. He will have opportunities (in the Portuguese Cup and Europa League) against Juventude Evora and Sofia, which will be good opportunities for him and they won't be his last, that's for sure."
Han viser både i medierne at han stoler på sine spillere, og giver dem chancen for at bevise sig selv. Mange af spillerne, især James Rodriguez har grebet chancen, og jeg er sikker på at han er en spiller der vil få en flot karriere.

Derudover er han som før beskrevet taktisk genial, og ligesom Mourinho er analysen af modstandere helt ned til mindste detalje vigtig, og intet bliver taget forgivet. Mange synes det er kedeligt når der går for meget taktik i det, jeg synes det er imponerende når trænere formår at skabe sig en fordel ved at udnytte viden om deres modstandere. Jeg ved fra mig selv som træner at det er fedt når ens taktiske genialiteter lykkes, så derfor er jeg også imponeret over den grundighed Andre Villas-Boas ligger for dagen i sit arbejde.

Jeg synes ikke han minder overdrevet meget om Mourinho i sin stil. Der er da ligheder såsom det med den taktiske analyse, men at gå derfra og så sige at det er en "mini" Mourinho som mange medier gerne vil udråbe ham til er for langt ude. Jeg synes han virker meget mere stilren, og "pæn dreng" i forhold til Mourinho der altid går lige til grænsen, og nogen gange også over.

På det personlige plan, kan jeg slet ikke se sammenligningen, og jeg er helt sikker på at når fodboldverden får lært Andre Villas-Boas at kende, så vil de være ligeså imponeret over ham som jeg er.

Følg bloggen på Facebook/Twitter og bliv automatisk opdateret når der kommer nyt indhold på siden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar